Det blir inte alltid som man tänkt sig  

Första april gick jag och blev egenföretagare. Det blev inte alls som jag hade tänkt mig.

Jag hade nämligen tänkt mig att jag skulle ha rätt mycket tid i början att fundera på framtiden. Reflektera över var jag är, vart jag är på väg, hur jag vill utforma mitt bidrag till världen. Allt sånt där.

Dessutom trodde jag att jag skulle lägga mycket tid på att knyta kontakter och marknadsföra mitt erbjudande. Skriva intressanta krönikor, tipsa om bra ledarskapsböcker, spela in filmer med korta kärnfulla budskap om vad jag står för och varför det är viktigt för er andra. Profilera mig som en Thought Leader™ och kasta mig in med huvudet före i samhällsdebatten om hur vi kan engagera människor i att utveckla sina organisationer och sig själva och samhället i stort.

Men icke sa Nicke. I stället har jag haft massor att göra i olika uppdrag. Nästan varenda dag har varit inbokad i kalendern. Och det är ju faktiskt helt fantastiskt egentligen, vilken fullkomlig drömstart på min karriär som självständig konsult!

Det får mig att reflektera lite. Inför att jag startade eget var min oro att jag skulle ha svårt att få uppdrag och att jag inte skulle ha någon försörjning – en oro som jag säkert delar med alla som någon gång funderat på att öppna egen firma. I verkligheten blev det precis tvärtom, och det hade jag inte kunnat veta om jag inte testade.

Och det här gäller ju i så många sammanhang. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Eller rättare sagt, det blir aldrig som man tänkt sig.

Ja, jag vet att det finns käcka ledarskapsföreläsare som säger att ”det blir alltid som man tänkt sig” och menar att man inte ska gå och tänka en massa begränsande tankar som sätter stopp för en – och det kan jag förstås också hålla med om. Men min poäng här är att du aldrig kan veta hur det kommer att bli, förrän du testar.

Vi har en tendens att gå och planera, förbereda och försöka kontrollera utfallet av vår framtid in i minsta detalj. I stället borde vi – både som individer och organisationer – bli bättre på att hantera den verklighet som faktiskt dyker upp när vi testar nya vägar. För den verkligheten kommer att vara annorlunda än den vi planerade för. Men precis som i fallet med min nya karriär innebär den nya verkligheten lika stor andel möjligheter som hot – det är bara en fråga om vilket perspektiv vi har på den.

Sammanfattningsvis: Att förstå när det är dags, att man är redo, att det inte finns mer förberedelser att göra, att våga ta steget in i det okända – där ligger nyckeln. Testa och var beredd på att hantera utfallet, och omvandla det sedan till positiv förändring. Eller som John Lennon sa: ”Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”

Glad sommar!

Ola

PS: Ett bra sätt att bli bättre på att hantera verkligheten som den faktiskt ser ut är att få coachning, t ex av mig. Mejla mig på ola@perspektivskifte.se för att boka en testcoachning. Om du inte blir nöjd med coachningen kostar den inget för dig.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*