Sex tips för att hålla dina nyårslöften

 

Vadå hålla nyårslöften, kanske du tänker, det har ju inte ens varit jul ännu? Nej, precis. Det första tipset är att börja nu med en gång. Det är nämligen väldigt lätt att använda ett startdatum som en förvändning för att skjuta upp viktiga förändringar, i stället för att gå till handling när man vet att det ska genomföras.

Och dessutom, om det är en viktig förändring måste den ju förberedas, eller hur? Hur många idrottare börjar sin match med att säga ”vänta, jag ska bara börja med att förbereda mig lite?” Nej, när 1 januari kommer måste du vara både mentalt och fysiskt redo för att ta dig an ditt nyårslöfte, och ha tänkt igenom vad som ska göras, och hur.

Så där kom tips nummer två: Planera för framgången. Börja med varför det är viktigt att du genomför ditt nyårslöfte, vad själva syftet är. Om du inte är klar över det, kanske inte löftet är tillräckligt viktigt. Fundera sedan på vad som är det önskade läget. hur ser det ut när du har lyckats? Om du ska sluta med något, vad innebär det att ha slutat? Om du ska börja med något, vad innebär det – hur ofta, i vilka former, med vilken intensitet? När du har kommit fram till varför och vad, kan du gå in på hur du ska göra i praktiken, och hur din handlingsplan ska se ut.

Men en handlingsplan är lätt att glömma eller tappa tron på. Därför är det viktigt att du är så transparent och visuell du bara kan. Om du går omkring och håller tyst om ditt nyårslöfte för andra är det förmodligen bara för att du är rädd att misslyckas. Gör ditt löfte synligt och tydligt, så det är självklart för dig och andra vad det innebär. Skriv ner det, sätt upp det på väggen, tryck upp en t-shirt.

Och glöm inte att ta hjälp! Berätta för andra om ditt löfte, och vad det betyder för dig – och be dem följa upp och stötta dig. De kommer säkert också kunna ge dig bra idéer till hur du kan hålla löftet. Använd också hjälpmedel som synliggör ditt arbete med att hålla löftet: kalenderpåminnelser, appar, organisationer. Eller ta hjälp av en coach (nudge, nudge).

En vanlig fallgrop när det gäller nyårslöften är att låta misslyckanden och snedsteg ta bort fokus från det du försöker uppnå. Om du inte lyckas etablera den nya vanan direkt, eller faller tillbaka i den gamla vanan är det lätt att tänka att du har förlorat och lika gärna kan ge upp. Därför kan du behöva ett par knep för att ta dig förbi det:

Det ena är att synliggöra det du lyckas med. Ta små steg och synliggör vinsterna. Gör som en bergsbestigare: Tänk att du ska till toppen, men sikta mot nästa delmål. Och när du är där, vänd dig om och titta hur långt du har kommit. Var glad över det du uppnår, och tänk på att varje steg framåt mot målet i alla fall är bättre än att stå stilla.

Det andra är att förändra ditt perspektiv på snedstegen. Acceptera att du är mänsklig och gör fel, låt det ta tid och svälj förtreten. Fokusera i stället på lärande, självinsikt och att studera dina beteenden. Vad kan du lära av hur du hamnade snett? Vilka var de yttre förutsättningarna som fick dig att köra i diket? Vilka var de inre förutsättningarna i dig själv? Hur kan du skapa bättre förutsättningar nästa gång, så att du slipper hamna fel? Realisera förlusterna: Våga prata om ditt tillfälliga misslyckande, och starta på nytt därifrån i stället. Ge inte upp – passa på att lära dig något i stället!

Sammanfattningsvis alltså:

1.      Börja direkt – inget blir bättre av att vänta, om förändringen är viktig att genomföra

2.      Planera för framgången: Synliggör varför, vad och hur – och var så transparent du kan

3.      Gör det enkelt: Använd hjälpmedel och strukturer som håller dig på banan

4.      Ta hjälp! Använd nära och kära och andra människor och be dem stötta dig på vägen

5.      Realisera vinsterna – visa upp för dig själv vad du har åstadkommit och hur långt du har nått

6.      Realisera förlusterna – våga erkänna när du kört av vägen, och lär dig av det så du slipper göra om det.

 

Och vet du vad? Om du blir bra på att hålla nyårslöften blir du också bra på att hjälpa andra att hålla löften. Så precis samma tips gäller för förändringsarbete i organisationer. Testa själv!

Lycka till!

Ola

Kommentarer

Tommy Edlund
Gillar verkligen dina goda råd! Speciellt det första!! Börja med att fortsätta ett flöde, väga sätta igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*